Gebze Plastik Hurdacı Olarak
Günlük yaşamda kullanılan eşyalar zamanla atık haline dönüşür. Özellikle metal eşyalarda deformasyon sonucu madde atık halini alır. Atık olan birçok eşya hurda olarak satılabilir veya geri dönüşüme kazandırılması söz konusudur. Hurda atık geri kazanım ile birlikte yeniden üretim sürecine veya kullanıma dahil olmaktadır.
Hurdalar kullanım ömrü dolan ve bir daha kullanılamayacak olan eskimiş ve yıpranmış ürünlere denilmektedir. Atık hurdalar onarılamayacak durumda olan ürünlerden oluşmaktadır. Birçok insan hurdaların geri dönüşümle birlikte yeniden üretim ve kullanıma uygun hale getirilebilmektedir. Atık hurdalar doğayı korumak için kullanılabilir ürünlere dönüştürülebilmektedir. Hurdaların geri dönüşümünün sağlanması ayrıca ülke ekonomisine katkı sağlamak için de oldukça önemlidir.
Atık hurda cam, metal, plastik kâğıt gibi geri dönüştürülebilir malzemeler olarak tanımlanır. Bu malzemelerin toplanması, ayrıştırılması ve bazı işlemlerin ardından tekrar hammaddeye dönüştürülmesi söz konusudur. Atık hurdaların geri dönüşümüyle kaynakların olumsuz kullanımı önlenebilir ve atık çöp miktarı azaltılabilmektedir.
Atık Hurdaların Geri Dönüşüm Süreci
Atık hurdaların geri dönüşümü oldukça yaygın olarak yapılan ve doğal kaynakları korumak için kullanılan önemli bir işlemdir. Atık hurda geri dönüşümü genel olarak hurdaların ayrılması, malzemelerin işlemlerden geçirilmesi ve geri kazanılan maddelerin pazarlanmasını ve satışı olarak tanımlanmaktadır.
Hurda atık çeşitleri arasında alüminyum hurda, demir hurdası, sarı hurda, akü hurdası, kâğıt hurda, kablo hurdası, plastik hurda, bakır hurdası, elektronik atıklar, kâğıt ve ahşap ürünler, cam, plastik, endüstriyel atıklar, otomotiv yedek parça hurdaları, paslanmaz metaller, jeneratör hurdası, inşaat molozu gibi malzemeler yer almaktadır. Bu liste daha uzayabilir. Bunun nedeni kullanım ömrünün dolmasına karşın özellikle metal olan pek çok malzemenin geri dönüşümü mümkündür.
Geri dönüşümü en fazla yapılan ve hammadde olarak tekrar kullanılabilen malzemeler kâğıt, plastik, cam ve metal hurda çeşitleridir. Bu atıklardan geri dönüşümü mümkün olan ürünlerin geri dönüşümünü sağlayarak ülke ekonomisine katkıda bulunabilir, aynı zamanda çevreyi de koruyabilirsiniz.
Hurda olarak değerlendirilen atık malzemeler kullanım alanlarına bağlı olarak çeşitli işlemlerde kullanılmaktadır. Özellikle üretim maliyeti yüksek olan ve doğaya zarar veren atık hurdaların geri dönüşüme sokulması oldukça önemlidir. Doğaya ve ekonomiye katkı sağlamak için malzemelerin geri dönüşümle birlikte tekrar sürece dahil olması önemlidir.
Gebze Plastik Hurdacı olarak atık hurda malzemelerin geri dönüşümünü gerçekleştirmekteyiz. Gebze Plastik Hurdacı tesislerine gelen kontamine atıklarının %97’si geri dönüştürülerek tekrar kullanıma sokulmaktadır. %3’ü ise bertaraf işlemlerinin ardından ülkemizin elektrik santralinde yakıt olarak kullanılabilmektedir.
Plastik Geri Dönüşüme Duyulan İhtiyaç
Plastikler dayanıklı, hafif ve ucuz malzemelerdir. Günlük yaşamda birçok farklı alanda kullanılan sayısız ürün, plastik malzemelerden oluşur ve bu ürünlerin imalatı oldukça kolaydır. Her yıl, dünya genelinde toplamda 420 milyon ton plastik üretilir. Sonuç olarak plastiklerin yeniden kullanımı, geri kazanımı ve plastik geri dönüşümü oldukça önemlidir.
Plastik Geri Dönüşümde Kullanılan Plastik Türleri Nelerdir?
Altı yaygın plastik hurda türü vardır. Aşağıdaki plastik türleri oldukça yaygındır ve yanlarında belirtilen ürünlerin imalatında kullanılır.
PS (Polistiren) – Örnek: köpük bardak, plastik çatal bıçak takımı, plastik kaplar.
PP (Polipropilen) – Örnek: yemek kutuları, halat, halı.
LDPE (Düşük yoğunluklu polietilen) – Örnek: çöp kutuları ve çöp torbaları.
PVC (Polivinil klorür)—Örnek: meyve suyu kutuları, kapı ve pencere profilleri, elektrik kabloları.
HDPE (Yüksek yoğunluklu protilen) – Örnek: şampuan şişeleri, bidonlar, basınçlı borular, beyaz eşyalar.
PET (Polietilen tereftalat) – Örnek: su şişeleri, yiyecek kapları, sentetik fiber.
Şu anda sadece PET, HDPE ve PVC kullanılarak üretilen ve günlük hayatta sık sık kullanılan ürünler geri dönüştürülmektedir. PS, PP ve LDPE kullanılarak üretilen plastik ürünler, daha zorlu ve pahalı bir işlenme sürecinden geçmek zorunda oldukları için geri dönüştürülmezler. Örneğin plastik kapaklar genelde geri dönüştürülemezler. Plastik geri dönüşümde en önemli sorulardan biri, “Geri dönüşüme uygun mu, değil mi?” sorusudur. Bazı plastik türlerini geri dönüştürmek, ekonomik olarak mümkün değildir. Plastik hurda fiyatları da buna göre şekillenir.
Plastik Geri Dönüşüm İle İlgili Bilgiler
- 2018 yılında ABD’de üretilen plastiklerin yaklaşık %8.5 kadarı ayrılarak geri dönüştürüldü. Plastik ambalaj ve kaplar ise %13.1 oranında geri dönüştürüldü.
- Dünya’daki bütün plastik atıkların yüzde 30’u Avrupa’da geri dönüştürülüyor.
- Amerika’da 2017 senesinde 3 milyon ton, 2018 senesinde ise 3.02 milyon ton plastik ürün geri dönüştürüldü.
- Araştırmalara göre günlük hayatta kullanılan plastik ürünlerin %50’si, tek kullanımdan sonra çöpe atılıyor.
- 2016 yılında toplam küresel atık üretiminin %12’sini plastikler oluşturdu.
- Doğaya bırakılan bir plastiğin yok olması yüzyıllar sürebilir.
- Okyanuslara atılan plastik atıklar küçük parçalara bölünür ve her sene 100.000 deniz memelisi ile birlikte 1.000.000 deniz kuşunun ölümüne sebep olur.
Plastik Geri Dönüşüm Süreci Nasıldır?
Plastik geri dönüşüm süreci basitçe şu aşamalardan oluşur: plastik atıkların toplanması, plastiğin kategorilerine göre ayrılması, plastiğin parçalanması, plastiğin yıkanması, plastiğin eritilmesi ve peletlenmesi. Her bir adımın kendi içindeki süreci, plastik reçineye ve plastik ürünün türüne bağlı olarak değişir.
Çoğu plastik geri dönüşüm tesisi aşağıdaki iki adımlık süreci kullanır:
Birinci Adım: Plastikler otomatik olarak veya elle ayrılır. Plastik atık, istenmeyen maddelerden ayrılır.
İkinci Adım: Plastikler yeni bir şekle dönüştürülmek üzere eritilir ya da küçük parçalara bölünür ve granül haline getirilmek üzere eritilir.